Hvad er kattens lungeorm?

Kattens lungeorm (Aelurostrongylus abstrusus) er en parasit, som også påvirker lunger og luftveje ligesom hos hund. Kattens lungeorm er ikke dødelig, men kan genere katten voldsomt.

Snegle er stadig mellemvært og optager de infektive larver fra kattens afføring. Men mus og fulge, som spiser sneglene, kan også være mellemværter.

Når katten spiser en inficeret mus eller fugl, frigives larverne i mavetarmkanalen og vandrer til de små luftveje og lungevæv. Der producerer de æg, som udklækkes i lungevævet. De nyklækkede larver irriterer kattens luftveje, så de hostes op og sluges. Derpå kommer larverne ned i maven og ud med afføringen.

Alle katte kan smittes med lungeorm, men det er primært katte, som går ude og jager bytte som mus og fugle, der bliver smittet.

Man kan ikke forebygge kattens lungeorm. Det må man ikke i Danmark uden, at der er stillet en forudgående diagnose.

Behandling

Hvis du er bekymret for, om din kat er smittet med kattens lungeorm, eller har yderligere spørgsmål til symptomer, forebyggelse og behandling, bør du kontakte din dyrlæge.

Symptomer på kattens lungeorm

Symptomer på kattens lungeorm

Symptomerne kan variere i styrke, men hoste, besværet vejrtrækning, nysen samt flåd fra næsen er ofte de symptomer, man ser. Symptomer kan minde om astma og bronkitis. Udover disse almindelige symptomer, kan der også ses lidt mere atypiske symptomer som: vægttab, nedsat appetit, forstørrede lymfekirtler. Derfor anbefales det altid at få stillet en diagnose hos dyrlægen. Dette kan foregå ved hjælp af en undersøgelse samt en afføringsprøve (Baermann).

Hvis du er bekymret for, om din kat er smittet med kattens lungeorm, eller har yderligere spørgsmål til symptomer, forebyggelse og behandling, bør du kontakte din dyrlæge.

Spolorm hos kat

Spolorm (Toxocara alt. T. mystax) er en parasit, der særligt rammer killinger og ungkatte. Spolorm hos voksne katte er mere sjældent.

Spolorm lever i dyrets tarmkanal, hvor ormen kan vokse sig helt op til 12 cm lang.

Smitte med spolorm sker som oftest via enten byttedyr som fx mus og fugle, gennem æg i miljøet eller gennem overførsel af spolormelarver gennem mælken til killinger. Spolormens æg udskilles med afføringen, hvorefter de påtages af en kat direkte eller af en mellemvært, der kan være en mus eller fugl. Hvis en kat får tænderne i eksempelvis en smittet fugl, bliver ormen overført til katten, hvor ormen kan udvikle sig og lægge æg.

Hvis en kat bliver smittet med spolormeæg fra miljøet, så udvikles de ved at migrere gennem kroppen, blandt andet til kattens lunger, hvor de er til gene for katten, så den hoster og derved får sunket larverne ned i tarmen. Cyklussen starter forfra, når æggene udskilles med kattens afføring.

Hvis du er bekymret for, om din kat er smittet med spolorm, eller har yderligere spørgsmål til symptomer, forebyggelse og behandling, bør du kontakte din dyrlæge.

Kender du symptomerne?

Symptomerne kan ofte være vage – specielt hos voksne katte, da de er mere modstandsdygtige overfor spolormene. Yngre katte udviser flere og tydeligere symptomer. Symptomerne på spolorm kan være:
- Diarre
- Hoste
- Træthed
- Tør/kedelig pels
- Synlig nethinde
- Hos killinger kan væksten hæmmes

Diagnosticering og behandling:

Diagnosen stilles ved direkte påvisning af orm i afføringen eller ved hjælp af en afføringsprøve (flotationstest). Prøven kan afsløre ormeæg, og du kan hurtigt få svar på testen.

Din dyrlæge kan ordinere et lægemiddel for at behandle parasitterne. Spolorm kan behandles meget effektivt.

x

Gør noget ved hjertelungeorm

Der findes behandling og forebyggelse mod hjertelungeorm og kattens lungeorm, der kan hjælpe med at få din hund/kat helt rask igen. Symptomerne kan være mange og ikke alle hunde/katte viser lige tydelige symptomer. Derfor er det meget vigtigt at tale med din dyrlæge om forebyggelse og behandling. Det er ikke alle orme-produkter der behandler mod hjertelungeorm eller kattens lungeorm.

Læs mere om behandling og forebyggelse »