Jeres historier

Vanilla

Vanilla havde ingen appetit

Min hund, Vanilla, havde første gang hjertelungeorm i 2005, og jeg vil derfor gerne fortælle lidt om forløbet, så andre kan være opmærksomme på symptomerne, og så deres hund kan komme under behandling hurtigst mulig.

Det startede faktisk med, at Vanilla mistede appetitten, men hun har aldrig været den mest ivrige spiser, så det var ikke alarmerende. Men en dag opdagede jeg, at hendes hjørnetænder var dækket af en belægning, som kunne tørres af med papir og havde farve som blod. Foran tænderne virkede tandkødet irriteret, kunne hun have bidt i et eller andet, uden jeg havde set det?

Da hun stadig ikke spiste noget, virkede træt og trist, og hun desuden havde hostet en lille smule, mente jeg, at det var tid til at aflægge dyrlægen et visit. Jeg vidste, at hjertelungeorm kan give blodforstyrrelse… kunne det være derfor hendes tænder var misfarvet? Jeg skyndte mig at få taget den 1. afføringsprøve ud af 3, (som der skal til for at få foretaget en undersøgelse for hjertelungeorm) da det var min mistanke. Hendes hoste havde været meget begrænset og uden hendes tab af appetit, ville jeg aldrig have reageret på det.

Afføringsprøverne hos dyrlægen var negative og dyrlægen kunne ikke høre noget på hverken hjerte eller lunger. Jeg blev sendt hjem med besked om at holde godt øje med hende, da hun stadig kunne være smittet med hjertelungeorm, selv om prøven havde været negativ.

Jeg var stadig bekymret over hendes manglende sult… og jeg begyndte at komme de lækreste rester i maden, og det hjalp på madlysten, og gav hende også lidt mere energi. Men det var kortvarigt, og så hostede hun igen… stadig ikke voldsomt, men nok til at få mig til at reagere, da hun tydeligt ikke trives.

Denne gang havde hun en anelse hurtigere vejrtrækning og dyrlægen tog en blodprøve og den tydede på parasitangreb. Så ud fra den tidl. mistanke, så fik hun 3 ugers ormebehandling med ½ dosis, da man ikke vil have, at der dør for mange orm på en gang.

Hun fik det ikke bedre… tværtimod, så jeg måtte have fat i dyrlægen igen næste morgen, og hun fik mere medicin… og nu begyndte hun for alvor at hoste. Det næste døgn hostede hun mere, end jeg havde hørt før og jeg sov næsten ikke af frygt for, hvordan det skulle gå med hende.

Men så begyndte hun at få det bedre. Hun kom og tiggede mad for første gang i måneder og jeg gav hende, med glædestårer i øjnene, alt hvad hun pegede på.

Symptomerne

Vanilla havde ikke mange symptomer, så jeg måtte lægge mærke til de små tegn og stole på min intuition. Hun hostede engang i mellem, men ikke særlig meget og det kunne være med mange dages mellemrum. Derudover havde hun ingen appetit, og hun var også sløv og træt, men det er jo ikke unormalt, hvis man ikke spiser så meget, og skal til at komme i løbetid.

I det næste stykke tid blev hun hurtigt forpustet, og jeg var meget opmærksom på at holde hende i ro. Jeg husker naturligvis altid at samle op efter min hund, selv om hun formentlig ikke smitter med levede orm nu, så ved jeg jo ikke, hvornår hun bliver angrebet igen.

Vanilla har været i behandling en del gange efter denne første omgang, og jeg er efterhånden blevet god til at fornemme, at nu er den gal igen. Jeg ved, at jeg er meget heldig, fordi jeg stadig har hende hos mig. Jeg kender flere som ikke har været så heldige!

Vanilla
Frederikssund

x

Gør noget ved hjertelungeorm

Der findes behandling og forebyggelse mod hjertelungeorm og kattens lungeorm, der kan hjælpe med at få din hund/kat helt rask igen. Symptomerne kan være mange og ikke alle hunde/katte viser lige tydelige symptomer. Derfor er det meget vigtigt at tale med din dyrlæge om forebyggelse og behandling. Det er ikke alle orme-produkter der behandler mod hjertelungeorm eller kattens lungeorm.

Læs mere om behandling og forebyggelse »