Flåter

Hvordan fjerner man en flåt?

  • Det bedste er at fjerne flåten med en pincet eller en flåttang.
  • Flåten vil slippe ved at få fat i den så tæt på huden med tang eller pincet og køre i cirkulære bevægelser. Hvis man blot hiver, så vil munddelene på flåten sidde fast i huden.
  • Det er vigtigt ikke at mase flåten, da den kan gå midt over eller tømme dens mave-tarmindhold i selve såret.
  • Efter man har fjernet flåten anbefales det, at man renser såret evt. med lidt klorhexidin.
  • Hold øje med at området ikke bliver rødt og irriteret. Hvis du er i tvivl så kontakt dyrlægen

Lopper

Hvorfor skal jeg behandle mit kæledyr for lopper?

Lopper kan give mange gener for dit kæledyr i form af kløe, irritation og ikke mindst loppeallergi. Loppen kan også være mellemvært for bændelorm. Dette sker, når katten f.eks. soignerer sig og kommer til at spise en loppe, der er mellemvært for bændelorm.

Er lopper et helårsproblem?

Vores hjem er det perfekte sted for lopper. Der er de rette livsbetingelser for loppen som f.eks.: luftfugtighed, varme og fødekilden, i form af dit kæledyr, er aldrig langt væk.

Hvordan skal jeg håndtere en loppeinfestation i mit hjem?

Grundig rengøring er vigtigt for at få bugt med lopper. Hyppig vask og støvsugning er vigtigt for at komme lopperne til livs. Det er vigtigt at koncentrere sig om de steder, hvor dit kæledyr opholder sig mest. Støvsug grundigt gulvtæpper, sofa og seng. Det er der hvor æg, laver og pupper findes, hvorimod de levende lopper primært opholder sig på dyret. Sørg for at sikre dig at alle dyr i husholdning er behandlet med et loppemiddel, der både behandler og forbygger loppeproblemet.

Lopper og bændelorm?

Lopper kan være inficerede med bændelormslaver. Så hvis en kat eller hund sluger en loppe, kan larverne udvikle sig til bændelorm i maven på dyret.

Indvoldsorm

Hvordan kan jeg se om mit kæledyr har orm?

I de tidlige stadier af infektion kan det være svært at opdage, at dit kæledyr er smittet.

Hvis dit kæledyr er smittet med bændelorm, vil der oftest slet ikke ses symptomer hos dyret. Men voksne bændelorm udvikler små ”ægge pakker” som ligner små riskorn. Disse ses omkring anus. De klør og irriterer. Din hund eller kat vil føle irritation omkring haleroden og anus. Dette ses ofte ved at hunden f.eks. ”kurrer på numsen hen ad gulvet”. Hvis dit kæledyr deriomd smittes med rundorm, vil der oftere opstå symptomer. Disse symptomer kan være opkast, diarre, mat pels, manglende appetit og energi. Hos hvalpe og killinger kan der også ses en meget oppustet, rund mave.

Hvorfor skal vi behandle vores dyr

Der er mange gode grunde til at behandle dit dyr for indvoldsorm. Ved at behandle et ormeangreb, sørger du for at dit kæledyr bevarer sin almene sundhedstilstand og trivsel. Samtidig bidrager du også til at reducere smitten i omgivelserne. Nogle typer indvoldsorm som f.eks. spolorm kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker. Bayer A/S har udviklet en bred vifte af produkter, som kan behandle dit kæledyr, så det kan leve livet ormefrit.

Hvornår skal man starte med ormekur?

Hvalpe er ofte født med spolorm i deres maver. De er udsat for smitten fra moderen under drægtigheden. Derfor anbefaler man at behandle hvalpene fra en tidlig alder, mindst 3 gange inden de bliver 12 uger. Man vil ved samme lejlighed også behandle moderen.

Killinger er ikke født med ormelarver i deres mave, men bliver smittet, når de dier ved moderen. Det anbefaledes at behandle fra 3 ugers alderen (kilde ESCCAP.org), og mindst 3 gange inden de er 12 uger.

Hvor ofte skal jeg behandle for orm?

I Danmark behandler man ikke forbyggende for orm. Man behandler først, hvis der er konstateret orm. Dette gøres ved, at man afleverer en afføringsprøve hos dyrlægen.

Kan mennesker få orm fra deres kæledyr?

Ja, nogle ormetyper kan overføres til mennesker. Dette kaldes for en Zoonose. Hundens spolorm (Toxocare canis) og kattens spolorm (Toxocara cati) kan begge overføres til mennesker. Overførelse og infektion finder sted, hvis mennesker sluger de mikroskopiske æg. Dette kan f.eks ske, når æg sidder i dyrets pels eller ligger i sand og jord i omgivelserne. Små børn er ofte i risiko, da de eksempelvis leger i sandkasser, hvor katten kan have besørget.

Min kat fanger mange mus. Kan den være inficeret med orm?

Ja, da den fanger mus og fugle som er mellemværter for bændelorm, spolorm og kattens lungeorm, kan den blive smittet, når den æder af sit bytte. Hvis du har mistanke om, at din kat eller hund har orm så kontakt din dyrlæge, som kan give dig råd og vejledning.

Grooming

Hvor ofte skal jeg rede og vaske mit dyr?

Hvor meget man skal vaske og rede sit dyr afhænger af pelstypen og længden af pelsen. Det anbefales at rådføre sig med opdrætter eller tale med dyrlægen om, hvilke behov der er.

Kan jeg klippe klør på min hund/kat selv?

Ja, det kan du, men det er vigtigt, at man har det rette værktøj til det. Der findes klosakse i store og små størrelser. Når du klipper klør på dit kæledyr, er det vigtigt, at du har den rette teknik. Klip kun det yderste af kloen/neglen, altså den hvide del af kloen/neglen. Derved undgår du at klippe for meget af neglen. Hvis du klipper for meget af, kan det bløde meget og længe fra det kar, som forsyner neglen/kloen.

Tag hellere lidt af gangen og gør det ofte, så dit kæledyr får en god oplevelse. Giv samtidig gerne godbidder, så hunden får en positiv oplevelse. Hvis du ikke har mod på at gøre det selv, kan du henvende dig hos dyrlægen, som kan hjælpe dig.

Min hund bliver nervøs og stresset, når jeg vil rede den. Hvad kan jeg gøre?

Hvis din hund ikke vil redes eller vaskes, er det en god idé at henvende dig hos en professionel hundefrisør. De har gode tips og tricks til, hvad du selv kan gøre derhjemme, men kvaliteten af selve vask og klipningen vil også være bedre, når din hund kommer i rette hænder.

Hvor ofte skal jeg bade min hund?

Hvis man vasker for ofte, affedter man hunden for dens naturlig olier i pels og hud. Dette kan medføre at huden tørre ud. Hvis din hund har rullet sig i noget ulækkert, er det selvfølgelig nødvendigt at vaske. Men ellers vil man holde sig til at vaske ud fra, hvilken race dyret er, og hvad behovet er i forhold til pels og pleje.

Dog kan der være andre forhold, der spiller ind såsom medicinske bade, som dyrlægen kan anbefale i forbindelse med en behandling.

Motion

Hvor meget motion skal min hund have om dagen?

Motionsbehov skal man vurdere ud fra alder, race og størrelse på hunden. Hunde, som er understimuleret og er inaktiv, har større tendens til at lave ballade, end hunde der får fysisk og mental stimulation. Dette bidrager til en sund og rask hund - både mentalt og fysisk.

Er der gode tips til katte mht. til motion?

Katte er fra naturens side født til at jage. Så aktiviteter, der involverer stimulation af deres jagtinstinkt, er at foretrække. Man kan feks. sætte en tøjmus på et stykke snor, så katten kan jage den. Katte-træer kan også være en mulighed. Alt hvad der opfordre katten til at hoppe, løbe og bruge sin krop er god motion for katten, specielt hvis den er indekat med begrænsede km2. Dyrlægen kan komme med gode råd og tips til at aktivere din kat.

Min Kat sover hele dagen – Er det normalt?

De fleste katte sover i gennemsnit 15-16 timer pr. dag – Dobbelt så meget som mennesker. Kattens sovevaner er en del af den naturlige evolution. Hvis de var vilde katte, ville de skulle jage og nedlægge bytte for at overleve. Dette bruges der mange ressourcer på. Søvn er en naturlig måde at spare på energien på mellem måltiderne. Det er huskatten også meget god til. Katten er primært aktiv i aften- og nattetimerne. Derfor er det ganske naturligt at de sover om dagen. Hvis din kat virker mere træt, end den plejer, er det en god idé at spørge dyrlægen til råds.

Hvorfor er det vigtigt at samle op efter vores hunde?

Hvorfor er det vigtigt at samle op efter vores hunde?

En spolorm kan producere 85000 æg om dagen. Æggene kommer ud sammen med hundes afførring og derved ud i miljøet. Det samme sker ved hjerte- og lungeorm, hvor laverne også kommer ud sammen med hundens afføring. Ved at samle op efter vores hunde, bidrager vi til at stoppe smittespredning til andre hunde i vore nærmiljø.

x

Gør noget ved hjertelungeorm

Der findes behandling og forebyggelse mod hjertelungeorm og kattens lungeorm, der kan hjælpe med at få din hund/kat helt rask igen. Symptomerne kan være mange og ikke alle hunde/katte viser lige tydelige symptomer. Derfor er det meget vigtigt at tale med din dyrlæge om forebyggelse og behandling. Det er ikke alle orme-produkter der behandler mod hjertelungeorm eller kattens lungeorm.

Læs mere om behandling og forebyggelse »